top of page
Foto van schrijverAst bet

De Ethiopische keuken : Waar is dat bestek ?

Bijgewerkt op: 13 okt.

Omdat ik zelf in Ethiopië geboren ben, ken ik de Oost-Afrikaanse keuken heel goed en eet ik het graag. Het is niet alleen lekker maar ook gezond! En vooral gezellig, omdat je meestal samen eet van een groot rond bord vol met injera pannenkoekjes, met daarop de verschillende gerechten van vlees en groenten. Ook heel lekker en smaakvol voor vegetariërs!


De Ethiopische keuken is zowel rijk aan smaak als geschiedenis. Al eeuwenlang verbouwen Ethiopiërs verschillende granen en halen ze kruiden uit landen als India, Portugal en delen van Azië. Als gevolg daarvan zijn Ethiopiërs meesters in smaak geworden - door enkele van de meest verrukkelijke kruidenmengsels samen te stellen, zoals mitmita en berbere. 


Berbere, een iconische mix van knoflook, gember, fenegriek, chilipepers, kruidnagel en verschillende andere kruiden, is een favoriet bij het publiek. Het heeft diepgang en zit vol warmte en complexiteit die uw smaakpapillen laat zingen - zoals Ethiopisch eten zo vaak doet.


Alle Ethiopische gerechten worden geserveerd met Injera
Tibs Mamaye - Gezond Ethiopisch

De populariteit is ook toegenomen vanwege de aard van de keuken, die grotendeels glutenvrij is met veel smakelijke vegetarische opties. Dat gezegd hebbende, de opwinding rond Ethiopisch eten reikt verder dan het eten zelf, het is de eetervaring als geheel.

Op restaurant


Wanneer u in een Ethiopisch restaurant eet, is het belangrijk om de gemeenschappelijke aard van de maaltijd te begrijpen. Er zijn veel culinaire formaliteiten om uit te pakken en regels rond de juiste eet-etiquette om te volgen. Of u nu een vaste klant bent of de keuken voor het eerst probeert, het ontbreken van bestek, gemeenschappelijke borden en de traditie om anderen te voeden, kan lastig zijn om er aan te beginnen. 


Als je voor het eerst Ethiopisch eten probeert, is het belangrijk om met een open geest het restaurant binnen te stappen. We twijfelen er niet aan dat je overdonderd zult worden door de exquise rijkdom van de smaak van Ethiopische stoofschotels en salades, maar de eetervaring is misschien helemaal nieuw voor je. Van de manier waarop het eten wordt geserveerd tot de manier waarop het wordt gegeten, de structuur is totaal uniek en het zorgt voor een opwindende maaltijd als je je geest open houdt.



Het is echt niet nodig om om bestek te vragen, aangezien de injera zijn plaats inneemt. Naast het feit dat er een grote kans is dat het restaurant niet eens bestek heeft, kan het zelfs beledigend overkomen als u dat wel vraagt. Er wordt van u verwacht dat u met uw handen eet, waarbij u de injera gebruikt om uw eten op te scheppen. Het is een geweldige manier om te eten.


Fun verzekerd en bovenal genieten van al dat lekkers en de overheerlijke symbiose van geuren en smaken van de verschillende gerechten. Smakelijk.

 

#1: Injera?


het wordt beschouwd als één van de gezondste voedingsmiddelen. Injera (ook soms gespeld als enjera) is een Ethiopische specialiteit. Het is een gefermenteerde pannenkoek. In Ethiopië is het een hoofdvoedsel en wordt het bij vrijwel elke maaltijd gegeten. Een injera heeft een kenmerkende licht zure smaak en een sponsachtige textuur die ideaal is om te weken in curry's, stoofschotels en andere natte gerechten. 


Oorspronkelijk wordt injera gemaakt van teff. Maar omdat teff schaars en duur is, wordt injera vaak gemaakt van tarwe en teff gemengd.


#2: Waar is dat bestek ?


Injera wordt met de rechterhand gegeten. Je scheurt een klein stukje van de pannenkoek, en met dit stukje neem je de stoofschotel en de salade of een ander gerecht. De injera die op de bodem van de schotel ligt heeft een deel van het vocht en de smaak van het eten opgenomen en wordt ook gegeten. Je zou er je vingers van aflikken. Op deze manier dient de injera als bestek, bord en eten tegelijk. Het diner is ten einde als het injera-“bodem” is opgegeten.


#3: Sharing is caring


Als het gaat om Ethiopisch dineren, is het niet ongewoon dat iemand anders je voedt. Er is zelfs een naam voor deze praktijk: gursha. "Gursha" komt van het Amhaarse woord voor "mondvol" en wordt uitgevoerd als een gebaar van genegenheid en teken van respect. Het is beleefd om het aanbod te accepteren en ook te beantwoorden als een manier om de sterke band die je met die persoon hebt te laten zien. Aangezien je meestal eet met mensen die dicht bij je staan, zoals vrienden en familie, kan dit een behoorlijk innemende en leuke ervaring zijn.


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page